Gamla Järnvägen i Björka
Det står ett par stora grindar bakom snickarboden vid sommarstugan i Björka. De lämnades kvar när järnvägen flyttades 1997, så jag tog hand om dem. De har säkerligen bytts ut flera gånger för järnvägen byggdes 1873.
När vi åkte till sommarstugan på 50-talet så klev vi av vid Björkens hållplats och gick vägen som då bara var två hjulspår fram till sommarstugan. Vid hållplatsen stannade Konsumbussen. Det var inte körväg för den längre än så. Ibland fortsatte vi med tåget till Sjölunda. Där fanns en perrong vid vägen ner till Sjöbacka. Om man vred om en stoppskylt så stannade tågen. På den tiden såg man järnvägen och Salstern från stugan. Man såg om någon klivit av tåget och gick på järnvägen bort till vägen uppe till stugan.
När vi barn gick ner från sommarstugan till MAIF-land för att bada så var vi tvungna att öppna grindarna och se oss för väldigt noga. Kom tåget från Karlsby så hördes och syntes det på långt håll. Men kom det från andra hållet så dök det plötsligt bara upp mellan klipporna.
Banvallen håller på att växa igen. Först när man kommer bort till Björken så öppnar det upp sig, På vägen dit kan man se hur de sprängt undan berg för att dra fram järnvägen. Man passerar två broar. Den andra bron går över bäcken mellan Björken och Salstern och nu börjar det bli vackert med näckrosor och vattenspeglar. En liten bit till är det igenväxt men sedan kommer man fram till Björken. Blommor dyker upp.
På en karta från 1870-talet ser man att banvallen drogs tvärs över några små vikar. Där finns idag små dammar med näckrosor. Längs banvallen ser man rester av flera grindar. Kraftiga stenstolpar. Man kan fundera på varför det fanns så många grindar. På karten från 1870-talet ser man att det låg ett hus vid sjön – Sjöbacka – vilket kan förklara grindarna.
När man kommer fram till platsen där Björkens hållplats låg kan man bara se en antydan i gräset var perrongen låg. Fotografen har stått med ryggen mot stan.
Under 90-talet när SJ gjorde sig av med alla mindre stationer så hörde min svåger sig för om han kunde få köpa stationshuset. Han fick köpa det för en symbolisk summa mot att han fraktade bort det. Med hjälp av sin pappa, kraftiga domkrafter från Motala Verkstad och Brotorparens traktor och en låg vagn lyckades de palla upp huset på stenar staplade på varandra och få under vagnen. Transporten till vår sommarstugetomt är en berättelse för sig. Väl på plats så byggdes verandan till. Den var tidigare bashytten i klensmedjan på Motala Verkstad.
Björkens hållplats öppnad för allmän trafik 1874-01-01, nedlagd 1967-05-28. Före 1937-09-01 hette hållplatsen Björka.