Verkstadsområdet del 1
VERKSTADSOMRÅDET - del 1 nedanför järnvägen
Jag vet inte vad ni tänker på när ni hör Verkstadsområdet, men för mig är det Järnvägsgatan med angränsande gator nedanför järnvägen och kvarteren runt Verkstadstorget och bort till Eken. Det är mina barndomskvarter och jag minns nog vart enda hus.
Först ett antal bilder från området sedan två flygfoton från 1962 (bild 20-21) och ett från 2021 (bild22). Siffrorna på flygfotot anger var det ni ser på bilderna finns.
Första bilden är ett flygfoto där man i högerkant ser nedre delen av Järnvägsgatan. Längst ner ser man vid gatan huset där "Punik" hade sin frisersalong. Skymt bakom det huset ser man taket på Höglunds tobaks- och presentaffär.
Två hus längre upp ovanför Liverpoolsgatan ser man ett mindre vitt ute vid gatan. Det är Öhrmans fiskaffär.
"Stiligt, sa Punik" sa vi grabbar när någon hade gjort något bra. I huset längst ner på Järnvägsgatan hade Rune Karlsson känd som Punik en frisersalong. När han var klar med en klippning så sa han "Stiligt" och då sa de grabbar som klippte sig hos honom likadant när något var bra. (Bild 2 tyvärr utanför bild på flygfotot)
Huset ovanför var Höglunds butik där man sålde tidningar, tobak, presentartiklar och en del leksaker. Det var där som vi köpte våra ärtrör som vi sköt prick med..(Bild 3 tyvärr utanför bild på flygfotot) Agne Höglund var glasmästare och anlitades när barnen i området hade pajat någon ruta.
Nästa hus minns jag som en brödbutik. Det fanns en trappa med trappsteg åt båda håll ut mot gatan. Det ska ha funnits en uraffär också i huset, men den minns jag inte (Bild 4)
En brödaffär som jag minns betydligt bättre var Karlssons bageri på andra sidan Ringängen vid Dockgatan. Systrarna Ida och Tekla startade där 1916 ett bageri. "Kokosflickorna" kallade en morbror dem. Han gillade deras kokostoppar starkt. 1960 utarrenderades bageriet till Siri Gustavsson. Siris bageri sa vi och det är från den tiden som jag minns det. Hon drev verksamheten fram till 1980 då bageriet lades ner för gott. Bageriet hade då funnits på samma plats i över 64 år. Ute vid gatan hängde en skylt på stora huset. Bageriet fanns Inne på gården i ett mindre hus. Ovanför dörren hängde en klocka som plingade till när man öppnade dörren. Inne i butiken var det en massa nybakade wienerbröd och fullt av getingar. (Bild 5)
I hörnet av Liverpoolsgatan och Järnvägsgatan låg Öhrmans. Boningshuset låg på Liverppolsgatan. I ett mindre hus ute vid Järnvägsgatan sålde de fisk och blommor. (Bild 6)
Sista huset på den sidan gatan innan järnvägen har jag inga minnen av, men jag vet att en Maria Höglund hade bageri där fram till slutet av 40-talet. Hon var änka och försörjde sig och sina barn genom brödförsäljning. (Bild 7) I bildens mitt syns själva boningshuset med bageridelen till höger. I gavelhuset till vänster låg en cykelverkstad. Lite kuriosa. I bageriet jobbade Beatrice Sandström. Kanske mest känd för att hon som tvååring räddades vid Titanic katastrofen 1912.
På andra sidan gatan uppe vid järnvägen klippte jag mig hos Elof Lind. Unga pojkar kunde välja på hel-eller halvsnagg. Den röda byggnaden finns fortfarande kvar. På samma tomt hade brodern Evert urmakeri. (Bild 8)
Nästa byggnad längs Ringgatan var tidigare KF:s styckningscentral. Dessförinnan längre bort på gatan fanns Ringens Charkuteriaffär och charkuterifabrik byggd 1908. Senare var det även en mjölkaffär. Byggnaden finns fortfarande kvar, men är nu hopbyggd med den senare byggda styckningscentralen. (Bild 9 – 11)
I hörnet av Ringgatan och Dockgatan ligger Kulturverkstan K-ringen. Det är en byggnad med lång historia(Bild 12-14). Fastigheten vid Dockgatan 3 kallades för Ringdalen och stod färdig 1886. Här startade Motalas först kooperativa butik som drevs av ett arbetarkollektiv vid Motala Verkstad. Sällskapet kallade sig för Arbetarnes ring och i denna butik gjorde så gott om alla invånare i socknen sina inköp. Men det hela började tidigare än 1886 med att verkstadsgubbarna gick samman och beställde större partier av sill, mjöl osv som kom till Motala Verkstads station på järnvägsvagnar. Varorna fördelades bland gubbarna direkt från vagnarna. På 1800-talet bildades i Sverige en mängd lokala inköpsföreningar med namnet Arbetarnes Ring.
Sällskapet Arbetarnas Ring i Motala verkstad bildades i november 1883 och de flesta medlemmarna var verkstadsarbetare. Från början var det meningen att endast träffa avtal med köpmän och få rabatt på livsmedelsinköp i vissa affärer, men snart började "Ringen" köpa varor direkt från grosshandlare. Under en period innan Ringdalen stod klart hyrde man en lokal på Englandsgatan dvs. Järnvägsgatan. Jag tror att det var där Öhrmans fiskaffär senare låg. De flesta medlemmarna i föreningen var mycket fattiga och ofta gick man ihop och delade på en tunna sill. Dessa bristande tillgångar var också skälet till att det dröjde ett tag innan man fick råd till en fast lokal för sin verksamhet.
Hösten 1886 stod den första fastigheten på Ringgatan 6 färdigt. I början på 1900-talet byggdes fastigheten till. Senare byggde man även en fotogenbod, magasin, tvättstuga och vedsågeri, man skulle såga ved till försäljning. 1920 gick man med i KF (Kooperativa Förbundet) då man insett behovet av samarbete. 1934 bytte man namn från Sällskapet Arbetarnas Ring till Konsum Ringen.
Jag har en bild inifrån Ringdalen någon gång på 1920-talet (Bild 15). Min pappa Sven Gustafsson står längst till vänster. Han började som springpojke och lagerarbetare på Ringdalen. Pappa jobbade senare i charken på Konsum Ringen vid Verkstadstorget. Dessförinnan jobbade han vid Kvarnbacken på Verkstadsvägen och butiken i Holm. Innan Konsum Ringen öppnade sitt varuhus vid Stora Torget i stan 8 november 1961 hus det som idag är Baltzarhuset så var han butikschef för charkbutiken som fanns i den gamla byggnaden. Han jobbade även i det sista Konsumvaruhuset det som idag är Gallerian.
Vid Järnvägsgatan byggde man senare ett nytt hus. Det stod klart först 1916 och var en affär där man sålde kläder, skor, husgeråd m.m. Där fanns även Konsum Ringens kontor (Bild 16-17).
På K-Ringen hade man för många år sedan ställt ut en modell där man ser hur området såg ut en gång i tiden (Bild 18). Till vänster i bild ser man den stora byggnaden ute vid Järnvägsgatan där man sålde kläder, skor, husgeråd mm. Där fanns även Konsum Ringens kontor. Det som senare blev Konsumbageriet. Idag är det bilverkstad där. Till höger ser man vedförrådet där verkstadsborna kunde köpa sin ved. Idag står där istället husvagnar. Till vänster om vedförrådet ser man bostaden för vedförrådsförmannen. Byggnaden längst bort är den ursprungliga affären Ringdalen där det hela startade. Idag håller konstnärer till där – K-Ringen. Överst till vänster närmast järnvägen ser man en länga med garage. Där byggdes senare Konsumcharken. Den fanns dessförinnan i vita huset bortom garagen. Senare blev det mjölk-och charkaffär. Huset finns kvar än idag liksom övriga byggnader förutom vedförrådsförmannens bostad. Lördagen den 20 september 1940 stängdes de olika verksamheterna i Konsum Ringdalen då man byggt ett nytt varuhus vid Verkstadstorget.
Affären i hörnet av Ringgatan och Järnvägsgatan blev sedan i många år Konsums bageri. Den 25 september 1943 gifte sig mamma och pappa i Motala kyrka. Bröllopsfesten hölls på Rex matsalar som låg på översta våningen i huset. Vad har ni för minnen från området?Gamla bilder på "Punik"s frisersalong, Höglunds tobak-och pappershandel, Öhrmans fiskaffär, Karlssons bageri och andra byggnader i området välkomnas.
På Bild 19 som är tagen vid järnvägsövergången ner mot kanalen ser man hur området såg ut innan bebyggelsen tog fart.