Verkstadsområdet del 2

VERKSTADSOMRÅDET - del 2 ovanför järnvägen

Jag vet inte vad ni tänker på när ni hör Verkstadsområdet, men för mig är det Järnvägsgatan med angränsande gator nedanför järnvägen och kvarteren runt Verkstadstorget och bort till Eken. Det är mina barndomskvarter och jag minns nog vart enda hus.
Först ett antal bilder från området sedan två flygfoton från 1962 och ett från 2021. Siffrorna på flygfotot anger var det ni ser på bilderna finns.

Så fort skolan var slut för dagen så stack vi upp till "Oxbetet" – Bergsättersskogen – där lekte vi Robin Hood. Sköt med pilbåge och byggde hyddor. På den stora planen spelade vi fotboll. (A på flygfotot). Vi hoppade stav över Bergsättersbäcken som låg i kanten av skogen. Den flöt längs Kvarngatan ner till Östermalmsgatan. Varje vår vid snösmältningen så svämmade den över och dränkte Kvarngatan. Bäcken rann längs Östermalmsgatan bort till Järnvägsgatan. Den gick i en tunnel under järnvägsspåren. Den tunneln var också gång och cykelbana och man hörde bäcken under cementplattorna som man gick eller cyklade på. Bäcken kulverterades 1961 (Bild 1-4).
Nedanför skogen vid Modellgatan som inte finns längre låg Dahlström och Löfgrens modellsnickeri. (Det stora huset i bakgrunden på bild 5). "Planket" sa vi för det låg stora plankhögar på planen utanför. Där lekte vi och hoppade mellan högarna. På ängen ovanför fanns ett stort buskage där man kunde smyga sig in och var osynlig för världen. Området är fortfarande obebyggt och det var här som Englandshagen låg. Det var här som de boende i Englandsområdet hade en festplats. Den flyttades senare till Smålandsgatan och blev Folket Park.
Längst ner på Järnvägsgatan vid Östermalmsgatan låg på ena sidan Berzelius stora byggnad och på andra sidan Törnqvist färghandel. Där inne luktade kraftigt av kemikalier och vaxduk.
På bild 6 ser man till höger "Väntis". År 1937 lät åkare Kurt Johansson uppföra en bussvänthall med kioskhandel. Kiosken kallade vi för "Väntis". Man ser de stora fönsterrutorna i vänthallen. Till höger låg Caltexmacken.
På andra sidan gatan ser man Berzelius, Thörnkvist färghandel och Folkets Hus invigt 1907.
Berzelius Konfektion startade redan 1912 och blev AB 1931. De tillverkade herrkostymer, paletåer, gabardinrockar, trenchcoats samt skid-sport-golfbyxor. Varumärket hette "Berko." Allt enligt Carin Lundström (Bild 7 – 11). Där arbetade min mamma åren runt 1940. Idag ligger Hasses Cykel AB där.
Bredvid Berzelius låg Motala Verkstads station. Till vänster vid infarten låg en liten blå Pressbyråkiosk. När vi skulle åka tåg eller rälsbuss, vilket var roligare, upp till sommarstugan i Björka fick vi barn köpa varsin Puckstång i kiosken. Vanilj eller jordgubbsmak fanns det att välja på.
När pappa och hans kamrater under beredskapen skulle förflyttas från Skåne upp till Norrland fick de åka tåg genom hela Sverige. På vägen passerade de Motala. Pappa hade förberett en kartong innehållande ett brev och lite annat. Utanpå skrev han att den som hittar kartongen kan ge den till … och så skrev han mammas namn och adress. När de passerade Motala Verkstads station så slängde han ut kartongen genom ett fönster. Den kom fram till mamma (Bild 12-14).
Ovanför Folkets Hus (Bild 15) låg Axéns hus (B på flygfotot). Innan man byggde till den nya delen så var det längst upp mot stan en järnaffär och bredvid sålde Axén cyklar och radioapparater. Efter tillbyggnaden så ersattes järnaffären av Sparbanken och cykel- och radiobutiken av Birgers konditori. Närmast Birgers låg ett apotek, sedan Svenssons blommor och närmast Folkets Hus fanns Axéns Radio och TV.
Vid ingången till gården ovanför Sparbanken stod det en stor godisautomat där man stoppade i en peng och om var tillräckligt snabb så kunde man öppna två luckor samtidigt.
Sedan kom Egons lilla korvkiosk (C på flygfotot). Där kunde man köpa kokt korv med bröd eller korv i ett papper. Mos hade han inte vad jag minns, men jag kan ha fel.
Ovanför Egons kiosk låg Shellmacken (D på flygfotot) som drevs av Gunnar Kennberg. Ute vid gatan hängde högt upp i en stolpe en stor reklamskylt i rött och gult. En gång när jag gick förbi så hade skylten fattat eld och brinnande smält plast droppade ner på trottoaren. Det var väldigt vackert, som ett fyrverkeri.
På flygfotot mitt i bild ser man ett gytter av hus. Det är gamla Englandsområdet. Arbetarbostäder som låg längs Englandsgatan som Järnvägsgatan hette före mitten 1930-talet. Englandsområdet tillkom i mitten av 1800-talet. 17 tomter avstyckades från Dufvedals gård och de fick beteckning England 1 – 17.
Längst ner vid Östermalmsgatan mittemot Berzelius ser man "Väntis" där Elsa och Kurt sålde sin berömda strutglass (Bild 16).
Två hus ovanför låg Olles Cykel och Motor. Det var där som vi hängde när vi kom upp i mopedåldern. Häftigast var när de stora grabbarna rullade in på gården på sina tunga motorcyklar. Speciellt minns jag Bruno Lindén på sin svarta BMW. Han hade vänt styret upp och ned så att han fick en mer liggande ställning. Han åkte i jeans och en brun läderjacka typ Royal Air Force.
År 1901 byggde farmor och farfar sitt hus på England 9 b, senare blev adressen Järnvägsgatan 5. I många trädgårdar i området liksom i farmor och farfars fanns det en jordkällare för att lagra det som odlats. I många trädgårdar fanns även uthus oftast med ett rum där barnen kunde bo när det blev för trångt i stora huset.
Huset kom att bli det sista som revs i gamla Englandsområdet (Bild 17-19).
År 1936 flyttade mormor och morfar in från Karlsbyskogarna till England 11, senare blev adressen Järnvägsgatan 36 (E på flygfotot). Det enda minne jag har efter morfar var att han drack kaffe på fat med en sockerbit i munnen. Är det någon som gör det idag? Mamma som då var 16 år började som ett par av sina systrar att arbeta på Berzelius.
Så i tonåren blev mamma och pappa grannar.

På 60-talet tog Östermalmsgatan slut vid Eken. Skulle man till Borensberg så fick man svänga höger över järnvägen och åka Borensvägen ut ur stan. Vid slutet av Östermalmsgatan stod en stor ek därav namnet.
På 70-talet revs de gamla husen i Englandsområdet för att ge plats åt HSB:s bostadrätter. Sista bilden (Bild 20) visar att rivningen pågår. Överst till höger ser man "Väntis", Berzelius och Folkets Hus. I högerkant ser man Konsum Ringen och Verkstadstorget.
Allt är ännu inte rivet. Mittemot Verkstadstorget vid gröna pilen ser man Ahlmans tobaks-och tidnings butik och innanför den vid blå pilen Textillagret.
Farmor och farfars hus vid röda pilen revs 1975. Det blev det sista huset som stod kvar i Englandsområdet.